(Resepi asal diambil dari blog Azie Kitchen)
Bahan-bahan untuk doh pizza:
4 cawan tepung gandum (saya guna tepung istimewa Nona)
1/4 sk garam
1/4 sk gula
1 1/2 cawan air suam
1/4 cawan olive oil (saya guna minyak jagung)
2 sk yis segera (brand mauri-pan)
sedikit olive oil (untuk sapuan)
Bahan-bahan untuk toping:
cheese mozarela
sosej
lada benggala
sos pizza (saya guna prego)
nenas dalam tin
tuna
Cara-cara:
1) Campurkan
gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit
tanpa dikacau lagi.
2) Ayak tepung
ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Buatkan satu lubang di tengah tengah tepung.
Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air yis tadi.
3) Dengan
menggunakan kedua dua tangan, uli, gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.
4) Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua dua tepi doh, dilipat ke tengah dan ditolak ke depan dengan kedua dua tangan.
4) Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua dua tepi doh, dilipat ke tengah dan ditolak ke depan dengan kedua dua tangan.
(saya guna breadmaker jadi step 1-4 saya skip. kalau guna breadmaker makesure bahan yang basah kat bawah dan diikuti dengan bahan kering dan akhir sekali masukkan yis. Pilih menu dough dan tekan start)
5) Sapukan
olive oil di tepi mangkuk dan letakkan doh yang siap diuli di dalamnya. Sapu lagi
olive oil di serata permukaan atas doh.
6) Akhir sekali
tutup dengan plastic wrap dan biarkan doh selama 30 minit. Keluarkan doh yang
dah naik berkali ganda, tumbuk dan bahagi kepada 2 bahagian
7) Sapukan
dulang pizza dengan butter. Leperkan doh pizza dan dicucuk cucuk sedikit dengan
garfu bagi mengeluarkan udara. Bolehlah disapu dengan sos pizza dan letaklah
apa apa topping pizza yang disukai.
hebakkkk..gebu sgtt nampak.
ReplyDeleteHehe.. tq
Delete